Skip to main content

Een goede daad is goud waard

“Ding dong!” Er wordt aangebeld. Even lopen naar de voordeur terwijl je het eten doorslikt. “Heeft u een bijdrage?”. De week daarna komen er nog een paar collectanten langs. Het is natuurlijk niet erg, want het is voor een goed doel. Maar wat als er een betere manier van geld inzamelen is waarbij het niet belastend is voor beide partijen?

Het initiatief komt van vrijwilligers van bij het CBF aangesloten landelijke goede doelen in Oirschot en Spoordonk. Dit initiatief wordt door velen gesteund omdat het veel voordelen heeft. Ten eerste hoeven collectanten niet meer zo vaak voor verschillende goede doelen te lopen. “We hebben een collectant die voor negen goede doelen loopt. Ze hoeft dus niet meer negen keer op dezelfde route te lopen”, legt Linda Spanjers-Van Heeswijk uit. Ten tweede worden de inwoners niet elke keer gestoord tijdens hun vrije tijd met hun gezin. Negentien fondsen hebben zich de handen in één geslagen en vrijwilligers van de fondsen zijn gestart met het verdelen van de taken en is onlangs de Stichting Goede Doelen Week Oirschot-Spoordonk opgericht. De bussen helemaal met eigen ontwerp voor de collectanten zijn gereed voor gebruik.

September
We moeten echter nog even wachten. Pas in week 37 gaan ongeveer 250 collectanten van negentien fondsen enveloppen van De Goede Doelen Week rondbrengen. De week daarna, in de week van 16 september, komen ze de enveloppen ophalen. In de envelop zit een formulier waar men de donatie kan schenken. Je kan zelf aangeven wat je wilt geven. Het kan zijn dat je een bedrag alleen voor één stichting schenkt. Of je wilt dat het bedrag eerlijk wordt verdeeld aan alle negentien fondsen. Je kunt ook aangeven dat er verschillende bedragen aan verschillende fondsen worden geschonken. Je kunt contant geld geven of je kiest op het formulier voor een eenmalig incasso.

We spreken verder met Linda, de woordvoerster van de stichting. In het dagelijks leven runt ze samen met haar man een architectenbureau en moeder van twee kinderen. Omdat ze al actief was als collecte coördinator voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind is ze benaderd voor het opzetten van de Goede Doelen Week. Ze was van mening dat er “jonge mensen” bij betrokken moesten worden, daarom heeft ze ook op de vraag om deel uit te maken van het bestuur gekozen. “Op deze manier een bijdrage leveren geeft me positieve energie. Het is heel leuk en ik leer mensen kennen die ik anders nooit zou kennen”.

Achtbaan
Haar jongste zoon, Xavi, is haar inspiratie om vrijwilligerswerk te doen. Linda: “We hadden eerst allerlei trajecten gevolgd om uiteindelijk zwanger te raken. De zwangerschap was uiteindelijk was niet zonder problemen. In Veldhoven kwamen voor de 20 weken echo en ze wisten ze niet wat er aan de hand was. Maar ze zagen wel dat het niet goed was.  De volgende dag zaten we in Maastricht met de vraag of het kindje levensvatbaar was. Bij de twintig weken echo werd er een cyste ontdekt, ongeveer drie kwart van zijn romp besloeg. Een cyste is een blaasje gevuld met vocht. Het was al een emotionele achtbaan voor ons en dan dit? We waren in schok. Overal kwam spoed achter. We zaten diezelfde dag meteen voor een spoed afspraak bij klinisch geneticus. Er was een kans dat hij ook taaislijmziekte (cystic fibrosis) zou hebben. Mijn man bleek drager te zijn en ik niet. Je moet allebei drager zijn om het te kunnen doorgeven. Hij had het dus geen taaislijmziekte, waardoor zijn kans op een gezond leven aanzienlijk groter werden. Uiteindelijk verdween de cyste. Achteraf bleek dat de rest van de cyste (een soort leeg zakje) op zijn niertjes zat maar daar had hij geen last van. We hebben uiteindelijk een kerngezond kind. We hebben geluk gehad. Daarom toen ik werd benaderd om collector coördinator te worden van de stichting dacht ik: “weet je wat? Ik heb gelukt gehad met Xavi, maar er zijn mensen die geen geluk hebben gehad. Dit is dus mijn manier of iets terug te doen.”

Alle beetjes helpen. In de week van de collecte worden alle donaties gezamenlijk geteld. Het geld wordt eerlijk verdeeld over alle goede doelen. “Er blijft niets aan de strijkstok hangen”, zegt Linda. De kosten van de stichting worden betaald door middel van sponsoring. Wil je de stichting helpen of sponsoren? Neem contact met ze op